POWER HOUSE
       
     
565-02_1001ht_2048.jpg
       
     
565-06_1001ht.jpg
       
     
565-07_1001ht.jpg
       
     
565-04_1001ht.jpg
       
     
565-03_1001ht.jpg
       
     
565-08_1001ht.jpg
       
     
565-10_1001ht.jpg
       
     
565-11_1001ht.jpg
       
     
565-12_1001ht.jpg
       
     
565-13_1001ht_2048.jpg
       
     
565-14_1001ht.jpg
       
     
POWER HOUSE
       
     
POWER HOUSE

After sitting vacant and inoperable for twenty years, this 1923 Dallas Power and Light Company electrical substation was transformed into a single family residence. The exterior is an urban experience and is located near the Katy hike and bike trail. Buffalo grass, wildflowers and groves of Eve’s necklace trees soften the ground plane while creating seasonal interest and minimizing water consumption and maintenance. Along the western edge a raised basalt boulder plinth provides an urban edge with High Rise live oaks creating shade for the three story windows of the residence. Inside the compound a motor court is enclosed with a living green screen providing privacy. The main courtyard is surrounded by an existing brick wall. The existing concrete transformer and equipment pads are left and incorporated into the design. The north steel pivot gate opens to reveal a tilted plinth of flowing buffalo grass.

Architect: Cunningham Architects

565-02_1001ht_2048.jpg
       
     
565-06_1001ht.jpg
       
     
565-07_1001ht.jpg
       
     
565-04_1001ht.jpg
       
     
565-03_1001ht.jpg
       
     
565-08_1001ht.jpg
       
     
565-10_1001ht.jpg
       
     
565-11_1001ht.jpg
       
     
565-12_1001ht.jpg
       
     
565-13_1001ht_2048.jpg
       
     
565-14_1001ht.jpg