CMR HART BUILDING
       
     
TH130718-13-0718-AHMM-HART-OKC-C0072_1001ht_2048.jpg
       
     
TH130718-13-0718-AHMM-HART-OKC-C0327_1001ht_2048.jpg
       
     
TH130718-13-0718-AHMM-HART-OKC-C0250_1001ht_2048.jpg
       
     
TH130718-13-0718-AHMM-HART-OKC-C0040_1001ht_2048.jpg
       
     
TH130718-13-0718-AHMM-HART-OKC-P0176_1001ht_2048.jpg
       
     
CMR HART BUILDING
       
     
CMR HART BUILDING

Set in historic Film Row just west of Downtown Oklahoma City, the CMR Hart Building is an adaptive reuse project that restores a former industrial supply warehouse into an office complex for multiple small companies. The site design focuses on circulation, drainage, and material selection appropriate for both a commercial and former industrial site. Pedestrian circulation on the site extends the architect’s interior “street” concept out into the landscape through the use of concrete pavers, while an existing, abandoned rail line provides the inferred circulation from one parking area to the next. An emphasis on filtering and minimizing stormwater water runoff to the city’s storm water system is achieved by use of permeable parking spaces that are linked with concrete paved drive lanes. The mostly level site was altered through simple cut and fill to create a lower, rainwater garden area and a complementary bermed landscape. Both areas follow the linear orientation of the existing rail, providing planting zones running the length of both parking areas. Local stone and gravel were selected to minimize shipment distances, and a simple, weathered steel angle perimeter fence creates a perception of security as a fairly transparent separation between street and parking area.

Architect: Allford Hall Monaghan Morris

TH130718-13-0718-AHMM-HART-OKC-C0072_1001ht_2048.jpg
       
     
TH130718-13-0718-AHMM-HART-OKC-C0327_1001ht_2048.jpg
       
     
TH130718-13-0718-AHMM-HART-OKC-C0250_1001ht_2048.jpg
       
     
TH130718-13-0718-AHMM-HART-OKC-C0040_1001ht_2048.jpg
       
     
TH130718-13-0718-AHMM-HART-OKC-P0176_1001ht_2048.jpg