BROOKHOLLOW
       
     
1001h_IMG_5471_2048.jpg
       
     
1001h_ACV_5427.jpg
       
     
1001h_ACV_7016_2048.jpg
       
     
1001h_DSC_3679_2048.jpg
       
     
ACV_7843_1001ht_2048.jpg
       
     
ACV_7915_1001ht.jpg
       
     
1001h_ACV_7076_2048.jpg
       
     
1001h_ACV_7900_2048.jpg
       
     
ACV_7785_1001ht_2048.jpg
       
     
       
     
BROOKHOLLOW
       
     
BROOKHOLLOW

Located towards the back of a 2.5 acre suburban site, this house is tucked discreetly near the riparian zone of an existing creek. The design creates a series of terraces extending from the house to promote fluid movements and use for various activities. The main terrace, located in a central courtyard, is the heart of the site. A swimming pool within this space is a visual cue to the natural landscape and creek beyond; a transparent resin infinity edge lends to the connectivity. The ground plain is surface limestone slabs with joints of native plantings that allow percolating rainfall to filter into on-site cisterns, storing up to 20,000 gallons of irrigation water. Throughout the site changes in surface materials delineate other terraces and provide rhythm as one traverses the level grounds. A stone wall with backlit glass slag serves as the spine of the site, pulling visitors in from the hidden street beyond.

Architect: Patrick Alexander

1001h_IMG_5471_2048.jpg
       
     
1001h_ACV_5427.jpg
       
     
1001h_ACV_7016_2048.jpg
       
     
1001h_DSC_3679_2048.jpg
       
     
ACV_7843_1001ht_2048.jpg
       
     
ACV_7915_1001ht.jpg
       
     
1001h_ACV_7076_2048.jpg
       
     
1001h_ACV_7900_2048.jpg
       
     
ACV_7785_1001ht_2048.jpg